top of page

Snuffelwandeling - Doen jullie dit al?

Mijn eigen hond vindt dit heerlijk; snuffelwandelingen. Ook tijdens de individuele wandelingen, plan ik regelmatig een snuffelwandeling in met mijn uitlaathondjes. In deze blog wil ik jullie wegwijs maken in wat een snuffelwandeling is, voor wie deze wandelingen geschikt zijn, wat je ervoor nodig hebt & waarom het een goed idee is op regelmatige basis dit soort wandelingen te maken.


Laten we beginnen met een aantal interessante feitjes over het reukvermogen van een hond. In onderstaand overzicht zijn diverse aspecten van het reukvermogen van een hond vergeleken met dat van een mens. Wist jij dit? En wat denk je dat dit zegt over de manier waarop een hond zijn wereld ontdekt?

Wijsneusjes

  • Het reukslijmvlies van een gemiddeld grote hond is circa 150cm2 dit in tegenstelling tot 5cm2 van een mens

  • Honden nemen zowel bij het in- als uitademen geur op. Wij mensen kunnen dit enkel bij het inademen van een geur

  • Het aantal reukcellen van een hond is maar liefst 225 miljoen, ruim 45x zoveel als een mens!

  • Maar liefst 1/3e van de hersenen van een hond is ingericht op het verwerken van geuren, tegenover 1/20ste bij de mens



Uit bovenstaande feiten, kunnen wij concluderen dat honden leven in een geurwereld. Zij zien de wereld middels geur. Voor ons mensen soms lastig te begrijpen, aangezien wij de wereld voornamelijk met onze ogen bekijken in plaats van neus.


Wat is een snuffelwandeling?

Een snuffelwandeling is een aangelijnde wandeling waarbij de hond het tempo waarop jullie lopen, of hij 10 seconden of 10 minuten aan dat ene grassprietje wilt ruiken en welke route jullie lopen (mits veilig natuurlijk). Een snuffelwandeling staat in het teken van het volgen van de behoeften van de hond. Om deze reden raad ik dan ook aan om de wandeling met 1 hond tegelijk te lopen. Degene die op dat moment de hond uitlaat, wandelt achter de hond aan en wacht wanneer hij besluit ergens te gaan snuffelen. Het is bij een snuffelwandeling de bedoeling dat je altijd achter je hond blijft, zodat je hem niet onbewust met je lichaamspositie naar een bepaalde richting stuurt. Bekijk onderstaand filmpje om een idee te krijgen hoe een snuffelwandeling eruit ziet.

Zelf gebruik ik een 10 meter lijn voor de snuffelwandelingen welke ik bevestig aan de ring van een tuig op de rug van de hond. Een iets kortere lijn kan ook. Het gaat erom dat je hond zijn gang kan gaan en je zoveel mogelijk probeert te voorkomen dat er druk op de lijn komt en je hiermee de hond begrenst. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je rennend achter je hond aan moet omdat er anders spanning op de lijn komt, dus zorg voor een voldoende lange lijn zodat je wat speling hebt. De lijn die ik gebruik is gemaakt van Biothaan, afkomstig van de website www.biothaan.nl. Dit materiaal snijd niet in je handen, is licht in de hand en makkelijk te reinigen.


Eigenlijk is het dus vrij simpel. In plaats van dat jouw viervoeter als een hondje achter je aanloopt, loop jij als een hondje achter jouw viervoeter aan!


Voor wie zijn snuffelwandelingen geschikt?

Snuffelwandelingen zijn voor iedere hond geschikt. Iedere hond heeft een neus waarmee hij graag snuffelt. Natuurlijk zijn er rassen die fanatieker zijn in neuswerk dan andere honden. Zo zal een Herdershond het spelletje achter een snuffelwandeling sneller door hebben dan bijvoorbeeld een Mopshond. Dat hoeft daarentegen niet te betekenen dat een Mopshond er ook minder plezier aan beleeft dan een Herder dit zal doen.


Wat ik zo tof vind aan snuffelwandelingen is dat het voor iedere hond mogelijk is. Herken jij je hond of jezelf in 1 van de onderstaande punten, dan raad ik je echt aan om een snuffelwandeling te proberen.

  • Een pup die nog niet ver mag lopen?

  • Je hond is net geopereerd?

    • Heeft jou hond de pech dat hij gewrichtsproblemen heeft en daardoor niet te wild mag doen?

  • Kan de hond niet los, maar wil je toch dat hij zijn ei kwijt kan?

  • Jouw senior ziet urenlange wandelingen niet meer zitten?

  • Of ben je zelf lichamelijk minder mobiel?

  • Zit je hoofd vol of ben je moe, maar wil je toch wat ondernemen met je hond wat van jou weinig inspanning vraagt maar de hond wel uitdaagd?

Dan zijn snuffelwandelingen echt een uitkomst! Door het snuffelen worden de honden mentaal uitgedaagd, waardoor zij na een snuffelwandeling over het algemeen voldaan zijn en heerlijk gaan slapen.


Wat heb je nodig?

  • Hond (ofcourse!)

  • Tuig

  • Lange lijn (+- 10 meter)

  • Veilige omgeving

  • Voertjes

  • Voldoende tijd in je agenda

  • Rust in je lijf

Zoals eerder aangegeven, raad ik het aan om een snuffelwandeling met 1 hond tegelijk te lopen. Als je met meerdere honden tegelijk loopt en er besluit een hond rechts te willen en de andere links, zal je een keuze moeten maken in welke hond je gaat volgen. De andere hond heeft zogezegd 'pech'. Hierdoor vervalt het idee van een snuffelwandeling, aangezien er een hond begrenst zal worden in zijn keuze voor een bepaalde route.


Daarnaast heb je voor de hond zelf een lange lijn nodig van circa 10 meter. Qua materiaal ben ik zelf fan van Biothaan, maar iets anders kan natuurlijk ook. Voor een snuffelwandeling draagt de hond een tuig met daarop een bevestigingspunt op de rug waaraan je de lijn kunt vastmaken. Dit geeft de hond veel bewegingsvrijheid en zo min mogelijk inwerking van de lijn.


Omdat je hond bij een snuffelwandeling aan een lange lijn zit en dus veel bewegingsvrijheid heeft, is het belangrijk dat je opzoek gaat naar een omgeving met ruimte en overzicht. Dus niet langs een drukke weg of op een fietspad, want door de lengte van de lijn heb je de hond niet zo 1, 2, 3 stilgezet wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Plus het feit dat je zo min mogelijk inwerking van de lijn wilt op de hond. Daarnaast is het goed om opzoek te gaan naar een rustige omgeving, met weinig prikkels (b.v. kinderen) waardoor je hond zo min mogelijk zal worden afgeleid. Ook raad ik het af om een snuffelwandeling te houden in een losloopgebied, omdat je eigen hond is aangelijnd en hierdoor veel zal worden afgeleid en niet de rust vind om te gaan snuffelen. Tot slot bevinden de meeste geurtjes zich in een natuurlijke bodembedekking zoals gras en in mindere mate op asfalt. Zoek dan ook een plek uit waar veel natuurlijke bodembedekking aanwezig is.


Voertjes zijn handig om bij je te hebben. Sowieso wanneer je voor het eerst een snuffelwandeling gaat doen en/of je een hond hebt die moeite heeft om te gaan snuffelen zijn voertjes handig. Je kunt dan voertjes gaan strooien, zodat je de hond stimuleert om te gaan snuffelen. Op een gegeven moment zal je merken dat de hond zijn neus gaat volgen en je geen voertjes meer hoeft te strooien om hem aan het snuffelen te krijgen.


Wat voor jezelf belangrijk is, is dat je de tijd en rust neemt voor een snuffelwandeling. Als jij gestrest bent, merkt je hond dit aan je daar jouw manier van doen. De hond zal hierdoor ook minder rust vinden en dus minder gaan snuffelen. Vergeet de van A naar B rondjes, maar stap de deur uit en laat je verassen waar je hond je mee naar toe neemt. Soms loop ik in een uur nog geen 500 meter, omdat er zoveel gesnuffeld word. Ook dat hoort erbij ;). Zelf probeer ik 2x per week een lange snuffelwandeling in te plannen waarbij ik zo'n 2 uur onderweg ben en iedere dag een korte snuffelwandeling van een kwartiertje. Kijk wat in jullie schema past, waar je hond behoefte aan heeft en wat je zelf leuk vind. Probeer ook eens een snuffelwandeling in plaats van een rondje bos!


Waarom is een snuffelwandeling een goed idee?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat honden die op regelmatige basis de kans krijgen om hun omgeving op een rustig tempo te besnuffelen en zo informatie weten te verzamelen, makkelijker en sneller ontspannen.


Door een snuffelwandeling geef je een hond controle en voorspelbaarheid over zijn omgeving. Als je nagaat wat wij als eigenaren allemaal voor onze hond bepalen, dan schrik ik daar persoonlijk van. Wanneer mag je hond plassen, wat krijgt hij te eten, wanneer moet hij zich rustig houden en ga zo maar door. Er is geen enkel dier waarbij het door ons mens word bepaald wanneer hij zijn behoeften mag doen, behalve bij de hond. Bizar toch eigenlijk als je hierover nadenkt? Hoe fijn is het dan voor je hond om zo nu en dan zelf de controle te hebben. Je hond zal hierdoor lekkerder in zijn vel zitten, minder probleemgedrag vertonen en jullie band versterken door samen plezier te beleven. Tijdens het snuffelen komen er verschillende stofjes vrij, waaronder endorfine wat stress verlagend werkt en dopamine ook wel het 'gelukshormoon' genaamd.


Daarnaast is snuffelen mentaal behoorlijk inspannend voor een hond. Perfecte invulling van een wandeling dus om je hond tussen zijn oren moe te maken.


Zin om het ook te gaan proberen?

Ik zou zeggen, doen! Ga het ervaren en beleven samen. Tuurlijk is het op het begin wat onwennig en zal je jezelf erop betrappen, onbewust, je hond toch een richting op te sturen maar hoe vaker je het gaat oefenen hoe beter het zal gaan. Onthoud het motto van een snuffelwandeling, mits verantwoord natuurlijk, "niets moet, alles mag". Laten jullie weten hoe het is gegaan?


Kom je er zelf niet uit of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur mij gerust een berichtje en ik help je wegwijs te worden in de wereld van de snuffelwandeling.





Comments


Post: Blog2_Post
  • Facebook
  • Instagram

©2020 door Pootsitief.

bottom of page